Minggu, 22 November 2015

Bagaimana Tumbuh dan Buat Sendiri Ubat Herba Asli Anda

Bagaimana Tumbuh dan Buat Sendiri Ubat Herba Asli Anda

Membuat ubat-ubat herba anda sendiri akan menjimatkan banyak wang dan juga memberi anda kepuasan mengetahui apa yang ada di dalamnya. Kita semua sedar daripada bahan-bahan yang disembunyikan dalam banyak makanan harian kita dan ubat-ubatan.

Herba bukan sahaja kelihatan baik, bau yang bagus tetapi juga baik untuk anda dan mereka boleh mengangkat makanan ke dalam sesuatu yang sangat lazat. Herba boleh ditanam di paling kecil ruang. Benih herba yang paling adalah lebih baik ditanam terus ke dalam taman atau periuk dalam, herba tidak suka bergerak. Ia menyebabkan mereka untuk pergi ke bunga dengan cepat, terlepas peringkat berdaun; ketumbar dan salad salad adalah contoh fenomena ini.

Sebuah taman herba yang baik adalah hasil daripada perancangan yang baik. Pertimbangkan bentuk dan arah laman: adakah selatan atau utara menghadap, adakah anda mempunyai tanah berat dan tanah liat yang mendapat soggy pada musim sejuk atau pasir cahaya yang kering keluar terlalu banyak pada musim panas? Kering cintakan herba Mediterranean, seperti thyme, rosemary dan bijaksana, lebih suka, keadaan cahaya yang haus, dan hujan akan berkembang maju dengan baik di dalam bekas tingkap. Herba lain, seperti pasli dan cervil, tumbuh terbaik di kaya, tanah lembap yang bagus dan beberapa naungan.

Apabila herba anda telah berkembang, menggunakan kaedah ini untuk membuat persediaan herba anda sendiri di dapur anda sendiri. Mulakan dengan bekas kaca yang bersih yang mempunyai penutup yang sesuai sangat ketat dan herba pilihan anda. Ia adalah lebih baik untuk menggunakan herba segar, walaupun mereka telah disimpan kering di dalam bekas adalah baik. Ini adalah kelebihan yang semakin meningkat anda sendiri di taman atau di teras anda. Herba segar sentiasa pilihan, tetapi ini bergantung kepada di mana anda tinggal dan iklim.

Mencincang herba halus dengan pisau atau pengisar. Kemudian dimasukkan ke dalam bekas kaca. Seterusnya, tuangkan alkohol kualiti berbanding herba (penulis lebih suka wiski malt), benar-benar meliputi herba dalam bekas. Tambah lebih banyak alkohol dalam tempoh sehari dua ini, kerana herba menyerap dan berkembang. Nisbah sangat kasar adalah kira-kira 1 bahagian herba untuk 4 bahagian alkohol.

Tutup bekas dengan penutup yang sedikit ketat dan meletakkan beg plastik antara tudung dan bekas. Ini menghalang zarah karat dari merosakkan penyelesaian herba anda. Goncang dengan baik dan meletakkan balang di dalam almari yang gelap dan membenarkan herba untuk rendam selama kira-kira 4 hingga 6 minggu. Menggoncang setiap 4-6 hari. Alkohol ini akan bertindak seperti pelarut dan menyerap dan mengeluarkan prinsip aktif dari herba. Kemudian selepas 6 minggu, menapis herba melalui kain kasa ke dalam bekas lain yang besar. Selepas peringkat ini, memerah bahan herba yang ada dalam kain kasa. Sekarang tuang bahan dari bekas anda yang lebih besar ke dalam botol kecil, botol berwarna gelap sebaik-baiknya dan menyimpan ekstrak herba anda di tempat yang gelap sejuk. Ia akan tetap aktif untuk 3-5 tahun. Anda kini telah membuat ekstrak herba yang sangat murah dan pada dasarnya resipi untuk pelbagai herba ekstrak semua sangat serupa. Juga, anda boleh mencampurkan herba dalam diet anda atau untuk mendapatkan kesan ubat-ubatan digabungkan. Cuba berkembang herba anda sendiri, anda akan senang anda lakukan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar